De 22-jarige Lucas Duplan heeft een naar eigen zeggen revolutionaire betaalapp gebouwd, maar niemand weet precies wat het is. Ondernemer en miljardair Richard Branson is in ieder geval enthousiast en investeert in de startup.

Clinkle. Zo heet de applicatie van Duplan. De app is nog niet gelanceerd, maar zou baanbrekend zijn omdat-ie cash en creditcards overbodig maakt.

In juni haalde de pas afgestuurde Duplan al 25 miljoen dollar op voor de ontwikkeling van Clinkle. Hij sleepte onder meer PayPal-oprichter Peter Thiel, chipmaker Intel, Salesforce-baas Mark Benioff en durfkapitalist Andreessen Horowitz binnen als investeerder. Nu is ook Richard Branson aan boord, maakte het bedrijf donderdag bekend.

Opwinding rond Clinkle

Branson stopt een onbekende hoeveelheid geld in de startup en wordt adviseur van Clinkle. Duplan is daar dolblij mee, want Bransons werkwijze sluit goed aan bij die van Duplan. “Zijn merken draaien om het bieden van een uitstekende klantervaring en het bouwen aan iets dat niet saai is, maar fris en prikkelend”, zegt Duplan tegen Cnet. “Dat proberen we ook te doen. Wat opwinding teweegbrengen.”

Dat lukt tot nu toe aardig. Meer dan 100 duizend studenten in de VS hebben zich al aangemeld voor Clinkle. Er loopt op dit moment een pilot op de universiteit van Stanford, maar andere studenten moeten nog even wachten. De universiteiten met de meeste aanmeldingen mogen als eerste gebruikmaken van de app.

Wat doet Clinkle?

Maar waarvoor staan die 100 duizend studenten op de wachtlijst? Niemand die het precies weet. Clinkle is een mobiele betaalapp, dat is zeker. Maar hoe het precies werkt, doet Duplan niet uit de doeken.

Hij zegt dat hij op het idee voor Clinkle kwam tijdens een uitwisseling als Stanford-student in het buitenland. Hij kon zijn smartphone overal voor gebruiken, behalve voor het kopen van een broodje. Dus ging hij op zoek naar een oplossing voor dat probleem. Twaalf mede-studenten wilden het avontuur met hem aangaan en stopten met hun studie. Inmiddels werken er 70 mensen aan de app.

Tipje van de sluier

Hoewel er een groot mysterie hangt rondom Clinkle, zijn enkele details al wel gelekt. Bètatesters en een oud-werknemers hebben tegenover TechCrunch een tipje van de sluier opgelicht. Gebruikers kunnen geld naar elkaar overmaken via de app. De transacties gaan echter buiten bestaande banken of creditcardmaatschappijen om, en lopen via de bank van Clinkle. De betalingen worden gedaan in Clinkle-dollars.

Bijzonder is de techniek waarmee de betalingen naar verluidt plaatsvinden. Niet via draadloos internet of Bluetooth, maar met hoogfrequent geluid dat uit de speakers van je smartphone komt, aldus ReadWrite.

"Ze proberen je hele portemonnee in je telefoon te stoppen. Andere bedrijven richten zich op één element", aldus een oud-werknemer tegenover TechCrunch. "Met Clinkle had ik meer het gevoel van: 'ik kan mijn portemonnee gewoon thuislaten.'"

Mobiel betalen nieuwe jackpot

Clinkle richt zich op een groeimarkt. Mobiel betalen zal de komende jaren een grote vlucht nemen. Dit jaar wordt er voor 180 miljard euro aan mobiele betalingen verricht, voorspelt marktonderzoeker Gartner. Dat is een toename van 44 procent ten opzichte van 2012.

In 2017 zullen 450 miljoen gebruikers wereldwijd zo'n 550 miljard euro uitwisselen via mobiele betalingen, denkt Gartner.

De vraag is alleen met welke technologie ze dat doen. Net als met de videoband en dvd proberen verschillende bedrijven de standaard te worden. In Leiden loopt momenteel een proef van drie Nederlandse banken met Near Field Communication. Via een speciale NFC-chip die is ingebouwd in veel Android-smartphones kun je kleine bedragen afrekenen door de telefoon langs een apparaat te halen.

De NFC-technologie wordt echter niet zo massaal opgepikt als gehoopt, met name omdat Apple er niet aan wil. Die richt zich op het eigen iBeacon, dat via Bluetooth werkt. Ook betaaldienst PayPal timmert aan de weg met het op Bluetooth gebaseerde Beacon. En sinds kort kun je in Nederland mobiel betalen via iDEAL met de app van Rabobank.

Groot worden via universiteiten

Clinkle wil zich ook mengen in het strijdgewoel, al ziet het er nog niet naar uit dat we de app snel met z'n allen zullen gebruiken.

Duplan wil eerst een plek veroveren in het campusleven van Amerikaanse studenten. Hij ziet de universiteit als een ideale proeftuin om van daaruit verder te groeien, een beetje zoals Mark Zuckerberg dat deed met zijn Harvard-project Facebook.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl